10 Sätt att uppmuntra kommentarer på din blogg

Alla vi som bloggar har varit där någon gång. Man har startat en blogg. Man skriver jättebra artiklar, man ser att bloggen driver trafik och att man har prenumeranter, men utåt ser det ut som att ingen läser den. Under varje artikel står det ”0 kommentarer”, vilket inte ser så trevligt ut. Så hur ska man göra för att få sin publik att inte bara lyssna – men även bli engagerad och börja kommentera sina inlägg?

Innan vi går igenom lite tips & tricks måste jag börja med det mest uppenbara tipset – skriv intressanta inlägg. Du kan inte lura någon att bli intresserad av något som inte är bra till att börja med. Se därför till att skapa intressant, unikt och informativt innehåll som folk kommer vilja sprida – har du inte den principen på plats så kommer nedanstående tips inte göra så mycket.

Nedan är tio tips du kan använda dig av för att uppmuntra diskussion kring dina blogginlägg. Alla plugins som vi rekommenderar i denna artikel är plugins för WordPress, men de flera andra bloggplatformar har liknande plugins.

1. ”Senaste Kommentarer”

Den största utmaningen är att få den där första kommentaren. Att få det att gå från ”0 kommentarer” till ”1 kommentar”. Vi gillar inte att vara först på dansgolvet, helt enkelt. Så vi väntar på att någon ska ta första steget och visa att det är ok innan vi själva vågar gå upp och skaka loss. Men när ett inlägg väl har kommit över tröskeln att få sin första kommentar så brukar det oftast ta fart efter det. Helt plötsligt är dansgolvet fullt.

De flesta bloggplatformar erbjuder en plugin som drar in de senaste kommentarerna från bloggen. Har du detta på en synlig plats på din blogg så ser nya läsare att din blogg redan får lite kärlek, vilket gör att de kanske känner sig mer bekväma med att kommentera själva. Lite mesigt att det ska vara så, men sådan är människan. 🙂 Vi använder en som heter ”Get Recent Comments” som du kan läsa mer om här.

2. Bli aktiv i bloggvärlden

Skaffa lite vänner i bloggosfären genom att läsa andras bloggar och kommentera deras inlägg när du har något värdefullt att säga. De blir glada av att ha fått din kommentar och kommer sannolikt känna sig mer benägna att återgälda dig.

3. Gör det roligare att lämna en kommentar

Det finns plugins där ute som gör att det blir lite roligare för dina besökare att lämna kommentarer genom att låta dem välja bland roliga avatars som deras kommentar kommer förknippas med. En sådan plugin för WordPress är Custom Avatars, som låter dig ladda upp egna avatars som dina besökare får välja bland när de lämnar en kommentar. Sen finns det en som heter Unicornify som förvandlar gravatars till bilder av unicorns. Kanske en lämpligare plugin för bloggar riktade mot småflickor dock… men kul idé. =)

Någon som kan tipsa om några fler avatar-plugins?

4. Erbjud flera kommentarsmöjligheter

Gör det så enkelt som möjligt för folk att kommentera ditt inlägg, genom att erbjuda ett brett urval av kommentarsmöjligheter. Vissa föredrar att logga in och lämna en kommentar via sitt Facebook-ID,  andra via sitt Twitter-konto. Det finns två plugins som erbjuder dessa möjligheter – Disqus och Intense Debate. De är väldigt lika, skillnaderna kan du läsa om här. Vi har själva valt Disqus, främst för att den ska vara mer SEO-vänlig samt ska vara det mer populära kommentarssystemet i Sverige. En av fördelarna med dessa kommentarssystem är att de låter besökare välja mellan ett urval olika inloggningsmöjligheter, vilket speciellt vana bloggare uppskattar.

Sen finns det en tredje plugin som heter Commentluv är ett utmärkt komplement till Disqus och Intense Debate. Den skannar nämligen av en besökares hemsida medans han/hon skriver kommentaren och hämtar länken till dennes senaste inlägg. Detta uppmuntrar besökare att kommentera eftersom de får sin egen blogg marknadsförd, och gynnar bloggaren eftersom de får en kommentar.

Sen finns det även plugins för både Facebook och Twitter separat som har mer avancerad funktionalitet än versionerna i Disqus och Intense Debate. Facebooks senaste uppdatering av sin kommentarsplugin, tex, låter användaren välja ifall de vill att deras kommentar ska publiceras till sina nyhetsflöden på Facebook.

Vilka av dessa plugins du väljer att använda är upp till dig. Välj dock inte mer än en då det ser för stökigt och förvirrande ut med för många plugins. (Vi har ännu inte installerat någon av dessa plugins på vår blogg eftersom vi måste först hinna med att uppgradera till senaste versionen av WordPress.)

5. Trackbacks

Länka gärna till andra artiklar som du hittar på nätet som du tycker din publik borde läsa och som har med ditt inläggs ämne att göra. Dels så blir du en bra resurs för information och visar att du inte bara pratar men även lyssnar. När du infogar en länk till en blogg/artikel i din text så får bloggens ägare en trackback, vilket är ett slags meddelande som låter honom/henne veta att du nämnt dem i din artikel. Med ett klick kommer de till din artikel, ser att du rekommenderat dem i din text, och kanske känner sig benägen att tacka för trackbacken i form av en kommentar.

6. Twitter & Facebook like knappar

Ett enkelt sätt att få lite rullning på diskussionen är att ladda ner Twitter & Facebook plugins som man sätter in på varje inlägg. Ett populärt inlägg med höga betyg ser mer trovärdig och viktig ut och kan därför leda till fler kommentarer.

7. Leave a comment

Det ser inte så trevligt ut när det står ”0 comments” under ett inlägg. Men du kan ändra texten i koden så det står något lite trevligare, så som ”Leave a comment” eller ”Be the first to comment”. Du ändrar detta i koden och kan det därför kräva att du har en programmerare som kan hjälpa dig.

8. Ta bort no-follow

Vissa bloggplattformar, så som WordPress, lägger numera på en ‘no-follow’ attribut på alla länkar från kommenterare. De har gjort detta pg a att det blev så mycket problem med spam, men resultatet har blivit att det inte längre lönar sig rent SEO-mässigt att kommentera WordPressbloggar. Du kan dock installera en plugin som återställer detta, så att dina besökare får den cred de förtjänar. En bra plugin som vi använder är ”NoFollow free”. Den låter dig även lägga till en liten banner image med texten ”NoFollow Free” för att uppmuntra kommentarer. Se dock till att även installera Akismet som samlar allt spam i en skräpfolder, så din blogg inte blir bombaderad av spam.

9. Installera ”Top Comments”

Belöna dina topp-kommenterare genom att ge dem extra synlighet på din blogg. Installera pluginnet ”Top Comments” som både ger besökaren ökad synlighet på din blogg samt får en extra länk tillbaka till sin egen blogg, vilket uppskattas.

10. Ställ en fråga; öppna upp för diskussion

Visa din publik att du är intresserad av vad de har att säga, genom att ställa frågor i ditt inlägg som uppmuntrar diskussion. Avrunda inlägget med ”Vad tycker ni?” eller ”Är det någon som tycker annorlunda? Lämna gärna en kommentar!”.

Så nu vill vi veta om våra läsare har några fler tips att erbjuda! Lämna gärna en kommentar nedan! 😉